Destete
Fase crítica
Asegurar
que o consumo estea arredor de 1,2-1,5 kg de “stárter”.
obxectivo
é realizalo ás oito semanas, cuns 80-90 kg de peso, e unha altura de 90cm á
cruz.
Destetar
paulatinamente e retirar primeiro unha toma e despois a outra.
Verificar
que está comendo máis dun quilo de penso ao día.
Baleirar
e limpar diariamente os comedeiros.
Desenvolvemento do rume.
Incremento
do tamaño e desenvolvemento das papilas.
Cambio
encimático.
Instauración
dunha flora bacteriana que será a encargada de desdobrar a fibra (celulosa) que
contén a forraxe.
A
capacidade de absorción do rume depende de que haxa papilas de abondo e
suficiente vascularización.
Os
Ácidos Graxos Volátiles (AGV) estimulan o desenvolvemento das papilas.
Os
AGV prodúcense coa fermentación ruminal, xunto co dióxido de carbono, que
estimula o fluxo sanguíneo.
A
flora microbiana, aínda que xa aparece dende os primeiros días de vida, precisa
desenvolverse correctamente, para iso necesita un medio acuoso.
As
xatas deben ter auga de boa calidade a libre disposición dende o terceiro día de
vida.
A
restrición de auga limita o desenvolvemento ruminal.
Tras o destete
Organizalos
por tamaños e pesos dos xatos.
Evitar
masificación.
Axústar as racións ás necesidades de crecemento de cada lote.
As ganancias de peso deberán ser estables durante cada unha das
fases de crecemento para evitar crecementos rápidos que den lugar a sobre
engraxamentos e crecementos lentos que atrasen a idade ó parto.
obxectivo é acadar un animal duns 600 Kg, 140 cm de altura á
cruz e próximo ao parto aos 24 meses de idade.
A dispoñibilidade de espazo facilita un bo desenvolvemento
corporal e diminúe o estrés entre os animais do lote.
A cría en lotes tamén mellora o comportamento social, á vez que
abarata os custos das instalacións.
Dende o destete ata os 7 meses
Respectar
unha superficie mínima por cada un.
O
criterio de agrupamento debe ser o tamaño para evitar a competencia dos animais
con maior desenvolvemento sobre os máis pequenos, da mesma idade.
Dispoñer
de espazo de abondo nos comedeiros e bebedeiros e limparlos diariamente.
Especial
atención á ventilación e ós cambios de alimentación para evitar pneumonías,
diarreas, etc.
É
unha das etapas máis delicadas na vida da xata.
Tipos
principais de aloxamento:
Casetas colectivas prefabricadas.
Cortes colectivas dentro dun edificio.
Precisan
unha cama quente e limpa e espazo suficiente para un correcto
crecemento.
Que
non haxa correntes de aire sobre elas.
Vacinacións
fronte a IBR e leptospirose
A
aparición da puberdade está máis relacionada co peso que coa idade.
O
ritmo de crecemento ata os 6-7 meses está relacionado coa idade ao
parto;
canto menor é a Ganancia Media Diaria (GMD) nesta fase maior será a
idade
ao parto. O óptimo é 820 g/día.
Manter
a xata nunha axeitada relación entre o contido magro e adiposo dos tecidos.
Xatas de 8 a 13 meses
É importante o control dos ritmos de crecemento para evitar engraxamentos,
a través do seguimento da condición corporal.
O aloxamento pódese facer en cortes con cama
parcial e corredor de acceso ó presebe ou en cubículos.
Os cubículos deben estar adaptados ó tamaño do animal.
O manexo sanitario nesta época inclúe vacinacións fronte a BVD,
IBR e
clostridiose.
Xovencas en cubrición
Controlar os celos.
As xovencas deben quedar preñadas arredor dos 15 meses, para
acadar o
obxectivo do
parto aos 24 meses.
No momento da cubrición terán uns 340-360 kg de peso (55% do
peso adulto) e alzadas superiores aos 124 cm.
O seu aloxamento debe facerse en recintos con chan
antiescorregante para evitar accidentes na actividade de monta do celo.
Débense evitar os partos distócicos, dos que as crías de gran
tamaño son
as principais responsables.
É importante que as xovencas estean ben medradas, sen excesivo
engraxamento, e que a eleción do touro que proporcione fácil parto.
Xovencas preñadas ata o preparto
Durante
a xestación:
Controlar condición corporal.
Vixiar o ubre.
Coidar os pezuños.
Adaptar as xovencas ás instalacións.
Realizar os tratamentos precisos.
As xovencas deben iniciar a xestación cunha condición corporal
de 3 e rematala
con 3,5.
Evitar que perda peso, xa que, se está demasiado gorda, é
preferible que continúe así ata o parto antes que poñela a dieta nesta fase.
Durante a xestación hai que controlar o ubre das xovencas para
poder detectar
posibles ou
alteracións, principalmente se os animais están no pasto.
Tamén hai que realizar tratamentos preventivos dos pezuños.
Adaptar as xovencas ó lugar no que van vivir unha vez paridas
para evitar o estrés da adaptación.
Unha opción de manexo válida nesta etapa é facer pastoreo.
O manexo sanitario durante esta etapa pode incluír vacinacións
fronte IBR,
leptospirose,
BVD e clostridiose e desparasitacións fronte a nematodos
gastrointestinais
e pulmonares, hipodermose e fasciolose.
Preparación ó parto
Introducir as xovencas primeirizas/primíparas no lote de vacas
secas supón un estrés grande para as xovencas pola competencia do alimento cun
risco elevado de aparición de transtornos metabólicos.
Se o lote está aloxado nunha estabulación con cubículos, convén
que as xovencas
xa veñan afeitas ó seu uso, que pode adoptarse ao longo do
proceso de recría.
Convén que non haxa unha alta densidade, isto favorecerá que
poidan comer e descansar o suficiente.
O aceso ó bebedeiro debe
estar garantido.
No momento do parto é importante facer unha análise de IBR, BVD,
neosporose e paratuberculose da xovenca de primeiro parto e deberán ser
seronegativas.
No preparto aconséllase vacinar fronte a diarreas neonatais.
No hay comentarios:
Publicar un comentario