miércoles, 6 de marzo de 2013

Control integrado de pragas


1.    Aspectos básicos para un control integral de pragas.

ª      Utiliza ao máximo os recursos e os mecanismos de produción naturais mediante a introdución de tecnoloxías respectuosas co medio, asegurando unha produción de alta calidade e salubridade contrastada, a rendibilidade da explotación e eliminación ou redución de insumos exteriores e de fontes contaminantes.

ª      Toda persoa física ou xurídica que obteña, manipule, elabore, envase, etiquete, almacene ou comercialice produtos agrarios nas condicións establecidas neste decreto.

ª      En  control de plagas e enfermedades, prevalecerán os métodos biolóxicos, culturais, físicos e xenéticos aos métodos químicos.

ª      A estimación de risco en cada parcela farase mediante avaliacións de  niveis poboacionais, estado de desarrollo das pragas e fauna útil, estado  do cultivo e condicións climáticas.

ª      A aplicación de medidas directas de control de pragas só se fará  cando os niveis poboacionais ou as condicións ambientais superen os umbrales de intervención e, no caso de enfermidades, cando a estimación do risco o indique.

ª      No caso de resultar necesaria unha intervención química, as materias activas a utilizar serán seleccionadas de acordo con  criterios de menor perigo para humanos, gando e medioambiental e que proporcione un control efectivo de la praga, el patóxeno ou la mala herba. En todo caso, só poderán utilizarse productos fitosanitarios inscritos en el Registro de Productos e Material Fitosanitario e aprobados expresamente para o cultivo en que se apliquen.

ª      A presenza de residuos deberá minimizarse mediante a máxima ampliación posible dos prazos de seguridade.

ª      A maquinaria utilizada na aplicación de productos fitosanitarios, herbicidas, abonados foliares, etc., deberá encontrarse en adecuado estado de funcionamiento.

2.    Concepto clave de tipo económico que xustifica a aplicación dunha medida de control.

Xestión. Conxunto de trámites que se levan a cabo para resolver un asunto.

3.    Define umbral de beneficio e dano económico.

ª   Dano económico: Cantidade de lesións que xustifica o tratamento.

ª   Umbral de beneficio: Punto onde se inicia o daño económico.

4.    Diferencias entre umbral económico e nivel económico de danos.

O primeiro termo fai referencia á densidade mínima de poboación de Praga coa que se debe aplicar o tratamento e o segundo termo refírese á densidade mínima de poboación que ocasiona danos económicos.

5.    Comenta brevemente os métodos directos e indirectos de control de pragas e clasificaos segundo o cadro seguinte.




Utiliza un amplo abano de técnicas culturais, xenéticas, mecánicas, físicas, químicas e biolóxicas dando sempre prioridade ós métodos non-químicos.
O Control Integrado non pretende elimina-la praga, senón mantela por debaixo dos niveis de tolerancia previamente fixados.


6.    Explica en que consiste o manexo integrado de pragas.

ª      Non tomar medidas (non facer nada).

ª      Reducir a densidade poboacional da  Praga.

ª      Reducir a susceptibilidade da planta.

ª      Combinar as dúas anteriores.

7.    Que é a produción integrada?

E o procedemento de loita contra organismos nocivos que utiliza un conxunto de métodos que satisfagan a súa vez esixencias económicas, ecolóxicas e toxicolóxicas, dando prioridade a utilización de elementos naturais de limitación, respetando os umbrales de tolerancia.

8.   Alternativas para baixar o punto xeral de equilibrio.
Reducir a densidade poboacional do insecto en cuestión e a susceptibilidade do cultivo.

9.   Vantaxes e inconvenientes do control químico.

Ventaxas:
ª      Efectividade inmediata contra as pragas.
Inconvenientes:
ª      Contaminación ambiental e humana ó consumir os productos tratados.

10.   Vantaxes e incovenientes do control integrado.

Ventaxas:
ª      Maior seguridade para a saúde e o medio ambiente.
Inconvenientes:
ª      Maior atención ós cultivos.
ª      Menor produción relativamente.

Yolanda Fontán Abilleira. 2º Xoea

No hay comentarios:

Publicar un comentario