jueves, 7 de marzo de 2013
Regulamento técnico da producción integrada
|
VIÑEDO
Prácticas
prohibidas en canto a:
a.
Ubicación da plantación
§
Zonas de
drenaxe lenta ou de estancamento de auga.
b.
Mantemento do solo
§ A aplicación de herbicidas no inverno.
§ A utilización de apeiros que destrúan a estrutura
do solo ou invirtan os seus horizontes.
§ En parcelas con pendente)10 % e plantadas no
sentido desta, non se poderá utilizar laboreo como sistema de mantemento do
solo en toda a superficie (máximo 20%).
§ Emprego de materias activas que se deran de baixa
no Rexistro Oficial de Produtos e Material Fitosanitario do MAPA con
posterioridade á publicación deste regulamento técnico.
c.
Control de pragas e enfermedades
§ Utilizar calendarios de tratamentos e realizar aplicación
indiscriminadas sen prescrición técnica.
§ Desinfectar o solo mediante tratamentos químicos
salvo casos tecnicamente xustificados e autorizados polo organismo oficial
competente.
§ Utilizar calquera produto fitosanitario que se
dera de baixa no Rexistro Oficial de Produtos e Material Fitosanitario do MAPA
con posterioridade á publicación do presente regulamento técnico.
§ Realizar aplicacións de produtos fitosanitarios en
condicións meteoroloxicamente desfavorables.
§ Abandonar o control fitosanitario antes da
finalización do ciclo vexetativo do cultivo.
§ Empregar produtos fitosanitarios nas marxes de
canles, lagoas e correntes de auga.
§ Realizar soltas de inimigos naturais cuxa
introdución non estea prevista na lexislación vixente.
§ Cultivar viñedo cunha incidencia de máis do 50% de
cepas virosadas ou presencia dalguhna cepa con flavescencia dourada.
§ A mestura de materias activas que conteña algún
produto non dirixido contra unha determinada praga e/ou enfermidade, salvo
naquelas ocasións nas que se xustifique o tratamento simultáneo contra os
organismos nocivos.
d.
Enumera as principais
enfermedades da viña e os límites e/ou criterios de intervención
§ Mildiu
na vide (Plasmopara vitícola): Na
éopca dos abrochos de polo menos 10 cm cando aparece a primeira mancha na
comarca ou ben cando aparece infección 2º ou en preesporulación, en función do
sumatorio de humidade relativa e temperatura media en cada ciclo, máis
humectación nocturna.
§ Oidio da
vide (Unicula necator): Aparición dos primeiros síntomas ou ben infección
ou preesporulación, en función do sumatorio de humidade relativa e temperatura
media en cada ciclo.
§ Podremia
gris (Botrytis cinérea): Aparición dos primeiros síntomas ou ben
condicións climáticas favorables (Tª > 15º C e P =15mm) e en situación de
abrochos ou follas danadas por pedrazo.
§ Excoriose (Phomopsis
vitícola):
§ Podremia
ácida e secundarias:
§ Podremia
raíz (Armillaria mellea e Rosellinia necatrix): En todas as épocas e
estados fenolóxicos cando se detecten focos ou presenza de plantas illadas.
§ Complexo
de fungos de madeira: En todos os
estados fenolóxicos cando haxa presenza de síntomas na planta ou focos.
HORTA
Prácticas obrigatorias no manexo da plantación:
§ Fertilización ou enmendas
§ Suministrar nutrintes a través do solo ou
sustrato.
§ Analizar o solo.
§ Realizar e aplicar un programa de fertilización.
§ Austar a fertilización segundo as características
do solo ou sustrato.
§ Cumprir a regulamentación.
§ Mínima cantidade de metáis pesados.
§ Enmendar segundo o pH e as características
físico-químico do solo.
§ Poda
§ Planificación técnica.
§ Poda en verde con instrumentos cortantes.
§ Desinfectar ou sustituír o materia despois de cada
planta.
§ Eliminar os restos da poda.
§ Rega
§ Dispoñer de análises da auga de rega.
§ Establecer os volumes anuais precisos.
§ Establecer os volumes máximos en función do
sistema.
§ Seguir métodos técnicamente aceptados para a
programación.
§ Optimizar recursos hídricos.
§ Control integrado
§ Antepor todos os tipos de métodos antes que o
químico.
§ Estimar os riscos de cada parcela.
§ Aplicar medidas directas de control.
§ Controlar a situación fitopatolóxica do cultivo.
§ Seguir a metodoloxía de mostraxe establecida pola
norma.
§ Colleita
§ Colleitar en condicións axeitadas para evitar
lesións nos productos.
§ Eliminar os productos vexetais con síntomas
dalgunha podremia.
§ Colleitar no estado de madurez que permitar obter
a calidade comercial precisa.
§ Potexer a colleira dos axentes atmosféricos.
§ Analizar a colleita.
§ Cumprir a lexislación establecida.
§ Manter o equipo en boas condicións.
PATACA
a.
Enumera as pragas, mostraxe,
límites e/ou criterios de intervención e tipo de control para producción
integrada en pataca.
Plaga ou
enfermidade
|
Mostraxe
|
Límite ou
criterio mínimo de intervención
|
Control
químico
|
Outras
medidas
|
Pulgón da pataca
|
Nos bordos das parcelas examinar en cinco zonas, cinco
plantas diferentes e una folla por planta.
|
Dende o gromo á tuberculización > pulgóns / folla.
|
Deltametrín
Imidacliporid
Tiametoxan
Lambdacihalotrin
|
|
Escaravello da pataca
|
Examinar 25 plantas por parcela e contar o número de
larvas en cada estado.
|
Adultos > 0,5
Larvas 1º e 2º estadio > 4
Larvas de 3º e 4º estadio > 1,5
|
Deltametrín
Imidacliporid
Tiametoxan
Lambdacihalotrin
Bacillus thurigiensis
Lufenurón
Teflubenzurón
|
|
Traza da pataca
|
Estudar a evolución semanalmente mediante a curva de
voo dos machos
|
Sementar profundo, aporcar ben, manter o solo ben
regado e sen malas herbas.
Evitar que o terreo se fenda.
Utilizar a pataca de sementeira libre de avelaíña.
Trampas con feromonas sexuais para o control de machos.
|
||
Vermes de arame
|
Cando o determine un técnico despois de danos en
cultivos anteriores.
|
Clorpirifos
Imidacloporid
|
Deixar franxas sen tratar no cultivo anterior.
Non deixar os tubérculos no terreo.
|
|
Vermes grises
|
Examinar por parcela 10 zonas e 10 plantas por zona.
|
Ausencia de herbas adventicias.
|
||
Nematodo
|
Análise de terra previo á sementeira.
|
10-50
quiestes/100g terra: Sementar variedades resistentes e
tratamento químico ás demais
50-100 quistes/100g terra: non sementar variedades non
resistentes e tratar químicamente ás demais.
>100 non sementar.
|
Oxamilo
Cadusafos
Etoprofos
|
|
Mildeu da pataca
|
HR>90%
Tª 10º-30ºC
Criterio técnico
|
Benalaxil + Mancozeb
Carbonato básico de cobre+Mancozeb+oxicloruro de
cobre+oxiclorato cuprocálcico.
Cimoxanilo+Fosetil+Mancozeb
Cimoxanilo+mancozeb+oxicloruro de cobre+sulfato de
cobre
Cimoxanilo+mancozeb+oxicloruro de cobre
Cimoxanilo+oxicloruro de cobre+sulfato cuprocalcico
Cimoxanilo+sulfatocuprocalcico
Cimoxanilo+mancozeb
Cimoxanilo+metiran
Difenoconazol
Dimetomorf+mancozeb
Fosetil-ao+mancozeb
Hidróxido cúprico+mancozeb
Hidróxido cúprico
Mancozeb
Mancozeb+sulfato de cobre
Mancozeb+metalaxil
Mancozeb+oxicloruro de cobre
Maneb
Maneb+oxicloruro de cobre
Maneb+sulfato cuprocálcico
Metalaxil
Metalaxil+oxicloruro de cobre
Oxicloruro cuprocalcico+propineb
Oxiclouro de cobre
Oxido cuproso
Propineb
Sulfato cuprocalcico
Sulfato de cobre
Sulfato tribásico de cobre
|
||
Pé negro
|
Observar en 10 zonas da parcela 20 plantas.
|
<5% Eliminar plantas danadas.
>5% Eliminar plantas danadas e tratamento químico
|
Kasugamicina+oxicloruro de cobre
|
Eliminar sementes sospeitosas.
Non tallar tubérculos.
|
Mal vinoso
|
Examinar a semente.
Examinar cada parcela en 10 zonas con 10 plantas cada
una.
|
<5% Ataque leve
5% Ataque grave
|
Flutalonil
Metil tiofanato
Pencicurón
|
Facilitar a rápida emerxencia das plantas sementando
máis superficialmente.
|
Negrón da pataca
|
Cando xustificadamente o determine o técnico.
|
Benalaxil + Mancozeb
Carbonato básico de cobre+Mancozeb+ oxicloruro de
cobre+oxiclorato cuprocálcico.
Cimoxanilo+mancozeb+oxicloruro de cobre+sulfato de
cobre
Cimoxanilo+mancozeb+oxicloruro de cobre
Cimoxanilo+oxicloruro de cobre+sulfato cuprocalcico
Cimoxanilo+sulfatocuprocalcico
Cimoxanilo+mancozeb
Cimoxanilo+metiran
Difenoconazol
Dimetomorf+mancozeb
Fosetil-ao+mancozeb
Hidróxido cúprico+mancozeb
Hidróxido cúprico
Mancozeb
Mancozeb+metalaxil
Mancozeb+oxicloruro de cobre
Maneb
Maneb+oxicloruro de cobre
Maneb+sulfato cuprocálcico
Metalaxil+oxicloruro de cobre
Oxicloruro cuprocalcico+propineb
Oxiclouro de cobre
Propineb
Sulfato cuprocalcico
Sulfato de cobre
|
b.
Enumera as prácticas obligatorias
para a conservación
do contorno da explotación e xestión de residuos.
§
Tomar as medidas oportunas para protexer a fauna e a flora próximas.
§
Enxugar 3 veces todos os envases e baleirar eses restos no tanque de
aplicación.
§
Dispor dun lugar de almacenamento acondicionado para os fitosanitarios,
etc.
§ Levar os envases usados
ó punto SIGFITO.
KIWI
1º A superficie mínima para
poder acollerse á produción integrada en kiwi:
-
A superficie mínima
requirida en produción integrada para kiwi será de 15 ha.
2º Superficie mínima que ten
que aportar cada productor:
-
Cada operador como
mínimo aportará 0,5 ha de cultivo en producción integrada.
3º Superficie mínima de parcela
de cada productor:
-
Parcelas de polo
menos 3.000 m2.
4º Características das parcelas
que se deben aportar:
-
Tªcrítica: <
-15º en épocas de repouso vexetativo e
< -1º en outono e primavera.
-
Drenaxe: Moderada -
alta
-
pH: 5,5 – 8,0
5º De toda a supeficie 12 has é
una plantación de máis de 5 anos e está moi infestada de malas herbas:
-
Podemos utilizar un
herbicida?: Si
-
Que tipo de
herbicida utilizaremos?: Glifosato ou Glufosinato
-
Calcula a cantidade
de herbicida para todo o tratamento: Dependerá do tipo de malas herbas (anuais
ou vivaces) e do herbicida que escollamos.
6º Nas parcelas superiores ó 10
%, como se fará a plantación?:
-
En parcelas con
pendentes entre 10-20%, a plantación realizarase seguindo as curvas de nivel.
En casos debidamente xustificados poderanse adoptar outras formas de
plantación, sempre e cando se utilicen medidas correctoras que eviten o risco
de erosión.
7º Se houbera problemas
reincidentes de “Armillaria”, que habería que facer?:
-
Laborear ben o solo
ata eliminar todos os restos vexetais.
8º Se houbera un problema de
Botrytiscinérea, que tratamentos debemos seguir?
-
Procimidona (Se é estritamente preciso e mediante xustificación do
técnico competente. Último tratamento 7 días antes da colleita.)
miércoles, 6 de marzo de 2013
Control integrado de pragas
1.
Aspectos
básicos para un control integral de pragas.
ª
Utiliza
ao máximo os recursos e os mecanismos de produción naturais mediante a
introdución de tecnoloxías respectuosas co medio, asegurando unha produción de
alta calidade e salubridade contrastada, a rendibilidade da explotación e
eliminación ou redución de insumos exteriores e de fontes contaminantes.
ª
Toda
persoa física ou xurídica que obteña, manipule, elabore, envase, etiquete, almacene ou
comercialice produtos agrarios nas condicións establecidas neste decreto.
ª
En control de plagas e enfermedades,
prevalecerán os métodos biolóxicos, culturais, físicos e xenéticos aos métodos
químicos.
ª
A
estimación de risco en cada parcela farase mediante avaliacións de niveis poboacionais, estado de desarrollo das
pragas e fauna útil, estado do cultivo e
condicións climáticas.
ª
A
aplicación de medidas directas de control de pragas só se fará cando os niveis poboacionais ou as condicións
ambientais superen os umbrales de intervención e, no caso de enfermidades,
cando a estimación do risco o indique.
ª
No
caso de resultar necesaria unha intervención química, as materias activas a
utilizar serán seleccionadas de acordo con
criterios de menor perigo para humanos, gando e medioambiental e que
proporcione un control efectivo de la praga, el patóxeno ou la mala herba. En
todo caso, só poderán utilizarse productos fitosanitarios inscritos en el
Registro de Productos e Material Fitosanitario e aprobados expresamente para o
cultivo en que se apliquen.
ª
A
presenza de residuos deberá minimizarse mediante a máxima ampliación posible
dos prazos de seguridade.
ª
A
maquinaria utilizada na aplicación de productos fitosanitarios, herbicidas,
abonados foliares, etc., deberá encontrarse en adecuado estado de
funcionamiento.
2.
Concepto
clave de tipo económico que xustifica a aplicación dunha medida de control.
Xestión. Conxunto de
trámites que se levan a cabo para resolver un asunto.
3.
Define
umbral de beneficio e dano económico.
ª
Dano
económico: Cantidade de lesións que xustifica o tratamento.
ª
Umbral
de beneficio: Punto onde se inicia o daño económico.
4.
Diferencias
entre umbral económico e nivel económico de danos.
O primeiro termo fai referencia á densidade mínima de poboación de Praga coa que se debe aplicar o tratamento e o segundo termo refírese á densidade mínima de poboación que ocasiona danos económicos.
5.
Comenta
brevemente os métodos directos e indirectos de control de pragas e clasificaos
segundo o cadro seguinte.
Utiliza un
amplo abano de técnicas culturais, xenéticas, mecánicas, físicas, químicas e
biolóxicas dando sempre prioridade ós métodos non-químicos.
O Control
Integrado non pretende elimina-la praga, senón mantela por debaixo dos niveis
de tolerancia previamente fixados.
6.
Explica
en que consiste o manexo integrado de pragas.
ª
Non
tomar medidas (non facer nada).
ª
Reducir
a densidade poboacional da Praga.
ª
Reducir
a susceptibilidade da planta.
ª
Combinar
as dúas anteriores.
7.
Que
é a produción integrada?
E o procedemento de loita contra organismos nocivos que utiliza un conxunto de métodos que satisfagan a súa vez esixencias económicas, ecolóxicas e toxicolóxicas, dando prioridade a utilización de elementos naturais de limitación, respetando os umbrales de tolerancia.
8.
Alternativas
para baixar o punto xeral de equilibrio.
Reducir a densidade poboacional do insecto en cuestión e a
susceptibilidade do cultivo.
9.
Vantaxes
e inconvenientes do control químico.
Ventaxas:
ª
Efectividade
inmediata contra as pragas.
Inconvenientes:
ª
Contaminación
ambiental e humana ó consumir os productos tratados.
10. Vantaxes
e incovenientes do control integrado.
Ventaxas:
ª
Maior
seguridade para a saúde e o medio ambiente.
Inconvenientes:
ª
Maior
atención ós cultivos.
ª
Menor
produción relativamente.
Yolanda Fontán Abilleira. 2º Xoea
Suscribirse a:
Entradas (Atom)